www.iiiWe.com » صد روش برای صرفه جویی در مصرف آب

 صفحه شخصی محمد رضایی ولیسه   
 
نام و نام خانوادگی: محمد رضایی ولیسه
استان: گلستان - شهرستان: گرگان
رشته: دکتری عمران - پایه نظام مهندسی: یک
شغل:  مدرس دانشگاه و عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان
شماره نظام مهندسی:  3730000314
تاریخ عضویت:  1391/03/05
 روزنوشت ها    
 

 صد روش برای صرفه جویی در مصرف آب بخش عمران

6

1. راههای متعددی برای صرفه جوئی در مصرف آب وجود دارد که همگی از خود انسانها شروع می شود .

2. در مواقع شستشوی ظروف با دست ، از روان شدن آب حین آبکشی ظرف ها جلوگیری شود. در واقع بهتر آن است که دو کاسه در ظرفشوئی آشپزخانه موجود باشد که یکی برای شستن و دیگری برای آبکشی ظروف استفاده شود.

3.کولرهای آبی نیاز به بازرسی فصلی دارند، جهت خنک کردن موثر کولر، هر سال قبل از راه اندازی کولر بازرسی شود.

4. به تناوب، آب افشانه ها (آب پاش) بازرسی شوند و به گونه ای تنظیم گردند که چمن و باغچه را آبیاری کنند، نه خانه، پیاده رو، یا خیابان را !!

5. ماشین لباسشوئی و ماشین ظرفشوئی فقط وقتی به کار انداخته شوند که از لباس یا ظرف پر شده باشند، چون در این صورت ماهیانه تا حدود 4000 لیتر آب صرفه جوئی می شود.

6. از کاشتن چمن و گیاه در جاهائی که آبیاری آن دشوار است خودداری شود، مثلا در شیبهای تند، نوارهای کنار افتاده پیاده روها و ماشین روها از کاشتن خودداری گردد.

7. برای استخرها و سوناها از روکش استفاده گردد و نشت احتمالی اطراف پمپ بازرسی گردد.

8. دستگاه زباله خردکن دفعات کمتری به کار انداخته شود.

9. در خلال فصل بهار یا پائیز گیاه کاشته شود چون در این فصول نیاز به آبیاری کمتری است.

10. به جای باز گذاردن شیرآب برای خنک شدن آب، یک تنگ یا بطری آب در یخچال گذاشته شود تا خنک گردد، با این کار قطره های آب آشامیدنی از گلوی انسان پائین خواهد رفت نه از چاه فاضلاب.

11. کنتور و قبض آب بهای خانه بررسی گردد تا میزان مصرف آب تحت کنترل قرار گیرد.

12. همیشه در خلال ساعات اولیه صبح و هنگامی که دمای هوا پائینتر است آبیاری گیاهان صورت گیرد چون تبخیر آب به حداقل خواهد رسید.

13. سبزی ها و میوه ها در کاسه ظرفشوئی یا یک کاسه مناسب که به اندازه کافی از آب پر شده باشد شسته شوند و اجازه داده نشود که شیرآب بی جهت باز و آب از آن روان باشد.

14. یک لایه لاشبرگ طبیعی حاوی مواد آلی در اطراف گیاهان ریخته شود تا از تبخیر کاسته و سالانه هزاران لیتر آب برای آبیاری گیاهان صرفه جوئی گردد.

15. برای تمیز کردن پیاده روها و ماشین روهای خانه به جای شلنگ از جارو استفاده شود تا هر بار بیش از 300 لیتر آب صرفه جوئی شود.

16. اگر دوش حمام بتواند طی کمتر از 20 ثانیه یک ظرف چهار لیتری را پر از آب کند، در آن صورت حتما باید آن را با یک سردوش کاهنده مصرف آب تعویض کرد.

17. آبی را که برای آبکشی سبزی و میوه استفاده می شود در ظرف دیگری جمع کرده و از آن برای آب دادن گیاهان خانگی استفاده شود.

18. چمن و باغچه خانه به جای یک بار طولانی مدت، در چند بار کوتاه مدت آبیاری شوند زیرا به این طریق آب بهتر جذب خاک و ریشه گیاهان خواهد شد.

19. بیشتر احتمال دارد شیرهای آب نشت دار داخل ساختمان جلب توجه کنند، اما فراموش نشود شیرها، لوله ها و سرشلنگ های آب خارج ار چاردیواری خانه نیز ممکن است نشت آب بیشتری داشته باشند، از اینرو بهتر است آنها نیز به تناوب بازرسی شوند.

20. به طور دوره ای، برای نشت احتمالی استخر خانه، آن را بازرسی نموده و البته این کار نیازمند داشتن ابزار خودکار پرکردن آب استخر نیز می باشد.

21. چمن و باغچه فقط در صورت لزوم آبیاری شوند، برای این کار، می توان کمی روی چمن و خاک باغچه قدم گذاشته و اگر جای پا روی خاک باقی بماند یعنی زمان آبیاری فرارسیده است.

22. در مواقع خرید وسایل جدید خانگی جدید، به خاطر داشت که هر وسیله ای که با چندین دور و چرخه مختلف کار کند، آب، برق و انرژی بیشتری را صرفه جوئی می کند و بازدهی بالاتری هم دارد.

23. برای دوش گرفتن در حمام، زمان گرفته و به کمتر از 5 دقیقه کاهش یابد زیرا در این صورت ماهیانه 4000 لیتر آب صرفه جوئی خواهد شد.

24. توالت فرنگی دارای مخزن آب کم حجم در دستشوئی نصب شود.(البته اگر به هر دلیلی استفاده از توالت فرنگی به نوع سنتی آن ترجیح داده شود)

25. دستگاه چمن زن طوری تنظیم شود که پس از چمن زنی، ساقه های چمن بلندتری از خود بجا بگذارد چون چمن بلندتر، اتلاف آب ناشی از تبخیر را کاهش خواهد داد.

26.در صورت تخلیه آب حوضچه زینتی خانگی یا آکواریوم ماهی، آب تخلیه شده برای آبیاری گیاهان خانگی و باغچه به کار رود. این آب مملو از نیتروژن و فسفر است که به طور رایگان و موثر نیاز به استفاده از کود شیمیائی را از بین می برد.

27. سطح های کوچک و محدود چمن کاری و باغچه به طور دستی آبیاری شوند تا از اتلاف آب اجتناب شود.

28. در مخزن آب توالت فرنگی مقداری رنگدانه خوراکی (یاادویه)ریخته شود. اگر به درون کاسه توالت نشت کند، توالت نشت دارد و رفع نشت آن کار ساده ای است که با این کار ماهیانه 24000 لیتر آب صرفه جوئی خواهد شد.

29. ابتدا درپوش آبروی وان را در جای خود قرار داده و سپس آب باز شود. بعد در حین پرشدن وان میتوان دمای آب را تنظیم نمود.

30. از مواد متخلخل برای پیاده روها و کف حیاط خلوت استفاده گردد تا آب آن را در حیاط نگهدارد و از اتلاف آب ناشی از رواناب جلوگیری گند.

31. آب باران را جمع آوری کرده و از آن برای آبیاری استفاده گردد.

32. یک لیوان ویژه نوشیدن آب برای خود انتخاب کرده و کنار گذاشته شود. از این طریق، تعداد دفعات شستشوی ظرف و راه اندازی ماشین ظرف شوئی کم خواهد شد.

33. به جای استفاده از شلنگ یا کاسه ظرفشوئی جهت تمیز کردن و خلاص شدن از رنگهای نقاشی، روغن موتور و مواد دفع آفات یا حشره کش ها، با بازیافت یا فرستادن آنها به محل های دفع پسماندهای خطرناک، در واقع آنها به طور مناسب و درست دفع می شوند.

34. بر روی آب افشانه های خودکار، وسیله قطع خودکار در مواقع بارندگی نصب گردد تا آبیاری غیرضروری از بین برود.

35. برای آب کردن یخ خوراکی های منجمد، آن را زیر شیرآب روان قرار نداده، بلکه از قبل آنها را در مکان مناسب یا یخچال قرار داده تا یخ آنها در طی زمان باز شود.

36. برای آب دادن به درختان، درختچه ها،بوته ها و گل ها از آبیاری قطره ای کاهنده مصرف آب استفاده شود. آبیاری ریشه ها بسیار موثر است اما باید دقت شود که بیش از حد به آنها آب داده نشود.

37. آچار را برداشته و شیر دارای نشت درست شود. این کار ساده و بدون هزینه است و می تواند هفته ای 650 لیتر آب را صرفه جوئی کند.

38. سطح چمن کاری حیاط خانه را با کاشتن درختچه ها و پوشش کف و منظر سازی با سنگ کاهش داد.

39. در موقع شستن، مقدار آب لازم با مقدار لباس ها تنظیم گردد.

40. به کودکان یاد داده شود بعد از هر بار استفاده از شیرهای آب آنها را خوب ببندند.

41. شیرهای آب افشان ها را به تناوب باز کرده تا نشتی نداشته باشند و آب فشان را در وضع سالم و صحیح حفظ نمود.

42. سردوش های کاهنده مصرف آب در حمام نصب شوند. قیمت این شیرها ارزان است و به سادگی قابل نصب هستند و می توانند هفته ای بیش از 2000 لیتر آب را صرفه جوئی کنند.

43. ظروف چرک را ابتدا در آب نینداخته تا لازم نباشد برای ساییدن و تمیز کردن آنها شیر آب بی وقفه باز گذاشته شود.

44. در روزهائی که باد می وزد آبیاری صورت نگیرد، زیرا آب به هوا می پاشد و پرت می شود.

45. باغچه خانه را عمقی اما به دفعات کمتر آب داده و با این کار منظره ای سالم و شاداب تر خلق خواهد شد.

46. از محل شیرفلکه آب خود مطلع بوده تا در صورت بروز ترکیدگی هر لوله از وارد شدن خسارت به خانه جلوگیری و آب قابل ملاحظه ای صرفه جوئی شود.

47. برای ابیاری باغچه و چمن روی شیبهای تند از شلنگ های تراوشی استفاده کرده تا از ایجاد رواناب هدر دهنده آب جلوگیری شود.

48. برای دستیابی به حداکثر بازده آبیاری، گیاهان خانه بر طبق نیازهای آبی دسته بندی شوند.

49.به طور مرتب علفهای هرز باغچه از بین بروند چون گیاهان هرز رقیب سرسخت گیاهان باغچه از لحاظ مصرف مواد مغزی، نور و آب هستند.

50. کودهای شیمیائی با آنکه رشد گیاهان را افزایش می دهند، مصرف آب را نیز بالا می برند. از این جهت از حداقل کود مورد نیاز استفاده شود.

51. از نصب آب نماهای زینتی اجتناب شود، مگر آنکه آب مورد نیاز آنها بازیابی و دوباره در لوله های آب نما به گردش درآید.

52. برای شستن خودروها به جایگاههای خودروشوئی (کارواش) که آب مورد نیاز در آنها بازیابی و باز چرخش می شود رجوع گردد.

53. از خریدن اسباب بازیهایی که به جریان دائمی آب نیاز دارند اجتناب شود.

54. در موقع مسواک زدن شیر آب را بسته تا دقیقه ای 16 لیتر آب صرفه جوئی شود. این میزان صرفه جوئی به معنای 800 لیتر صرفه جوئی آب برای یک هفته در یک خانوار چهار نفری است.

55. یک درجه اندازه گیر آب باران تهیه کرده تا میزان دریافت آب باران یا آبیاری باغچه خانه را ردیابی کرد.

56. نظام مدارس، آموزش و پرورش و شوراهای محلی منطقه خود را ترغیب کرده تا در میان کودکان و بزرگسالان، فرهنگ صرفه جویی را آموزش و ترویج دهند.

57. به افراد خانواده خود نحوه بستن دستگاه آبیاری خودکار را آموزش داده تا در صورت بروز بارندگی هر یک از اعضای خانواده که در خانه باشد بتواند آب افشان ها را ببندد.

58. در موقع آبیاری باغچه با شلنگ آب از یک زمانگیر(تایمر) استفاده کرده تا وقت و آب بیش از اندازه صرف نشوند.

59. اطمینان حاصل شود که وسایل داخل مخزن توالت فرنگی معیوب نشده باشند، تا بعد از هر بار کشیدن سیفون، بی جهت دوباره آب مخزن جاری نشود.

60. برای کلیه شیرهای آب خانه، مخلوط کننده هوا و آب نصب شود.

61. در مواقع جایگزینی یا افزودن گل و گیاه در باغچه خانه، گیاهی انتخاب شود که آب کمتری مصرف می کند. به این طریق سالیانه تا 2200 لیتر آّب قابل صرفه جوئی خواهد بود.

62. با نصب یک وسیله گرم کننده سریع آب در ظرفشوئی آشپزخانه، از بازگذاردن آن جهت گرم شدن جلوگیری به عمل آید، با نصب این وسیله هزینه های گرمایش نیز کاهش خواهد یافت.

63. سطح آب استخر خانه را در ناحیه کف ابروب علامت گذاری کرده و 24 ساعت بعد علامت را بازرسی نموده، سطح آب استخر نباید بیش از 6 میلی متر کم شود.

64. به محض مشاهده علف هرز در باغچه آن را کنده یا علف کش روی آن پاشیده شود.

65. برای آزمایش میزان رطوبت خاک باغچه از یک پیچ گوشتی استفاده شود؛ اگر پیچ گوشتی راحت در خاک فرو رود خاک نیازی به آبیاری ندارد. با آبیاری به اندازه باغچه می توان سالیانه هزاران لیتر آب صرفه جوئی کرد.

66. برای آبیاری با بازده موثر، از آبیاری قطره ای در اطراف درختان، درختچه ها و گیاهان باغچه استفاده شود.

67. چمن زنی را تا حد امکان به دفعات کمتر انجام داده زیرا چمن زنی باعث می شود باغچه و چمن کاری خانه تحت تنش بیشتری قرار گیرد و در نتیجه آب بیشتری نیاز داشته باشند.

68. استخرهای شنا،آب نماها و حوض های خانه را به پمپهایی مجهز کرد که جریان آب را دوباره به گردش در می آوردند.

69. از آب افشان های باغچه فقط برای خنک کردن هوای حیاط خانه یا بازی کودکان استفاده نگردد زیرا جریان آب از میان شلنگ یا آب افشان ها، آب فراوانی را هدر می دهد.

70. کودکان خردسال با افراد بزرگسال استحمام شوند.

71. مسیر خروجی ناودان های خانه به سمت درختان و درختچه های باغچه هدایت شوند.

72. برای جلوگیری از ترکیدگی یا یخ زدگی لوله ها، توپی های بیرون عایق بندی شوند.

73. لوله های آّب گرم را عایق بندی کرده تا برای رسیدن آب گرم به شیر آب لازم نباشد شیر بی جهت باز بماند.

74. اگرچه شستن خودروی شخصی در حیاط به آب قابل ملاحضه ای نیاز دارد، اما در صورت نیاز به انجام چنین کاری، خودرو را کنار چمن کاری باغچه شسته تا همزمان باغچه نیز آبیاری شود.

75. دستمال کاغذی و پسماندهای دیگر داخل کاسه توالت ریخته نشوند چون هر بار کشیدن سیفون مقدار فراوانی آب را بی جهت هدر خواهد داد، در عوض، یک سطل زباله کوچک در دستشوئی قرار داده شود.

76. اگر از دستگاه تهویه مطبوع تبخیری استفاده می شود تخلیه آب آن را به طرف باغچه هدایت کرده تا درختان و گیاهان آبیاری شوند.

77. به کارفرمای خود پیشنهاد شود که در محل کار صرفه جوئی در مصرف آب رعایت شود(که در واقع، مبالغ قابل ملاحظه ای پول برای کارفرما صرفه جوئی خواهد شد).

78. از طرحهائی که از پساب بازیافتی برای آبیاری و مصارف دیگر استفاده می کنند حمایت شود.

79. برای شستن خودرو، از سرشلنگ شیپورک دار یا نازل دار استفاده گردد و در موقع شستن با مواد شوینده، آب را بسته و برای آب کشی باز شود. با این کار 400 لیتر آب صرفه جوئی خواهد شد.

80. دوستان و همسایگان را ترغیب کرده تا به جامعه آب آگاه ملحق شوند.

81. یک بطری پر از آب یا یک کیسه نایلونی پر از شن و کاملا در بسته و یک پاره آجر کاملا آب بندی شده در یک کیسه نایلونی را در مخزن آب توالت فرنگی قرار داده تا مصرف آب در هر بار کشیدن سیفون کاهش یابد. لازم است اینگونه چیزها در جائی از مخزن قرار داده شوند که با کار وسایل و اجزای عمل کننده درون مخزن تداخل نداشته باشند.

82. فقط در صورت لزوم، دستگاههای آب سبک کن نصب شوند . با حداقل رساندن تعداد بهسازی های لازم برای حفظ سبکی آب، در مصرف آب و نمک صرفه جوئی خواهد شد.

83. فقط وقتی ماشین لباسشوئی به کار انداخته شود که از لباس چرک پر شده باشد. با این کار ماهیانه 24000 لیتر آب صرفه جوئی خواهد شد.

84. گیاهان بسیار انبوه و پر برگ هرس شوند زیرا کاهش سطح برگ آنها، نیاز گیاه به آب را کم می کند.

85. در صورت مشاهده اتلاف های قابل ملاحظه آب ناشی از شکستگی لوله ها، شیرهای آتش نشانی بازمانده و امثال آنها، بلافاصله به مسئولان آبرسانی اطلاع داده شود.

86. اگر چمن باغچه قهوه ای رنگ شده باشد به معنای خشک شدن آن نیست بلکه در خواب به سر می برد. چمن خوابیده را فقط هر سه هفته یکبار باید آب داد. در صورت شروع بارندگی، چمن دوباره سبز رنگ خواهد شد.

87- یک کپه کود طبیعی فراهم کرده، در موقع کاشت گیاه با استفاده از کود طبیعی، مواد آلی نگهدارنده آب، به خاک افزوده خواهد شد.

88. از آب افشان هایی استفاده شود که قطرات بزرگ آب را در نزدیک زمین پرتاب کنند. قطرات کوچک آب و رطوبت اغلب پیش از برخورد به زمین در هوا تبخیر می شوند.

89. شیرهای آب و توالت های فرنگی چکه کننده را تعمیر کرده تا ماهیانه 2000 لیتر آّب صرفه جوئی شود.

90. آب دادن بیش از اندازه به گیاهان آنها را بیشتر از بین خواهد برد تا آب دادن کمتر، در صورت لزوم، گیاهان آبیاری شوند.

91. غذا با کمترین آب ممکن پخته شود، این کار در حفظ بیشتر مواد مغزی نیز کمک می کند.

92. برنامه آبیاری را مطابق فصل تنظیم کرده، در تابستان چمن و باغچه هر سه روز یکبار و در زمستان هر پنج روز یکبار آبیاری شوند.

93. در موقع شامپو زدن و چنگ زدن موهای سر در هنگام استحمام، شیر آب را بسته و با این کار هفته ای 200 لیتر آب صرفه جوئی خواهد شد.

94. حیوانات خانگی در حیاط و کنار باغچه آبیاری شوند.

95. در مواقع خرید وسایل خانگی جدید، انواع جدید کاهنده آن انتخاب شوند، مثلا ماشین لباسشویی که هر بار استفاده از آن 80 لیتر آب را صرفه جوئی خواهد کرد.

96. سرعت آبیاری باغچه با توانایی جذب آب توسط خاک باغچه تنظیم گردد .

97. خاک باغچه هوادهی شود. سوراخ هایی به فاصله 15 سانتی متر از هم در خاک حفر کرده تا آب به جای روان شدن در سطح خاک به ریشه گیاهان نفوذ کند.

98. برای پختن غذا از ظروف با اندازه مناسب استفاده شود. پخت و پز در ظروف بزرگ، آب بیشتری از آنچه لازم است را مصرف می کند.

99. یک قوطی کنسرو خالی در روی سطح خاک باغچه و چمن قرار داده تا میزان آب خروجی آب افشان ها در مواقع آبیاری قابل اندازه گیری شود. جهت توصیه های آبیاری گیاه، با افراد کارآزموده مشورت شود.

100. در موقع اصلاح صورت شیر آب را بسته تا با این کار تا هفته ای 400 لیترآب صرفه جوئی خواهد شد.



منابع و مآخذ

هفته نامه همکار – شماره 452 – چهارشنبه 30 بهمن 1381

هفته نامه همکار – شماره 423 – چهارشنبه 9 مرداد 1381

www.unep.or.jp

www.thr_ww.com

http://www.abfa3.com/

http://www.abfa-esfahan.com

http://www.tapmagic.co.uk

http://nett21.gec.jp

http://www.iot.ac.jp

دوشنبه 27 آبان 1392 ساعت 09:55  
 نظرات    
 
امیر یاشار فیلا 17:11 دوشنبه 27 آبان 1392
1
 امیر یاشار فیلا

سپاس فراوان.
کاش توجه کنیم و به کار ببندیم.
محسن نیک 08:57 سه شنبه 28 آبان 1392
0
 محسن نیک
سپاس
ر مسکین 13:54 سه شنبه 28 آبان 1392
0
 ر مسکین
راه که زیاده. کاش فرهنگش باشه
پیمان شبستانی 22:53 سه شنبه 28 آبان 1392
0
 پیمان شبستانی
نکات ریز و مفیدی هستن ممنون